Бурсит – це запалення в ділянці синовіальних сумок, що розташовані біля суглобів.  Найчастіше виникають в ліктьових, плечових і колінних суглобах.

Більш детально зупинимося на бурситі ліктьового суглоба.

Сумка (бурса) ліктьового суглоба

Анатомія ліктьового суглоба включає в себе три синовіальні сумки-  променево-плечова, міжкісткова ліктьова і ліктьова підшкірна. Рідина розташована в цих сумках допомагає безболісному функціонуванню суглоба та сприяє довшому збереженню працездатності при інтенсивній роботі.

Внаслідок бурситу, в порожнині синовіальної сумки розвивається запалення і виникає набряк із збільшенням кількості рідини, змінюється її характер, виникає біль.

Причини бурситу. Класифікація бурситу.

Бурсит ліктьового суглоба частіше зустрічається у:

– пацієнтів молодого і середнього віку;

– пацієнтів, у яких на робочому місці виникають регулярні травми ліктя

або тиск на область бурси , наприклад;

– людей, професійна діяльність, яких пов’язана з одноманітними механічними рухами: садівники, механіки, сантехніки, покрівельники, водії вантажівок, студенти і люди, що займаються письмовою роботою і діловодством;

– спортсменів, що займаються спортом, у яких навантаження пов’язані з повторюваним метанням над головою або згинанням в ліктьовому суглобі

(Наприклад, бейсбол, дартс, гімнастика, важка атлетика), або падінням на область ліктьового суглоба (наприклад, регбі, футбол, хокей).

Зовнішній вигляд пацієнта з бурситом ліктьового суглоба

Асептичний бурсит розвивається при:

– Травмах надмірних або навіть легких, наприклад, спирання на лікоть. Запалення виникає через крововилив в бурсу або за рахунок вивільнення медіаторів запалення після травми;

– системних захворюваннях – найбільш часто при подагрі, цукровому діабеті та ревматоїдному артриті (всередині бурси утворюються ревматоїдні вузлики), рідко при захворюванні, такому як хвороба Бехтерева, системний червоний вовчак, склеродермії;

Септичний бурсит зазвичай відбувається, коли бактерії (або, рідше, інші мікроорганізми) потрапляють в бурсу ліктьового відростка.

Більшість випадків септичного бурситу ліктьового відростка викликані золотистим стафілококом (80-90%) і стрептококом. Це важливо знати для формування тактики лікування.

 

Симптоми бурситу

Пацієнт відчуває біль в ділянці суглоба, який посилюється під час рухів. Виникає виражений набряк, який спочатку можна не помітити, але з часом досягає значних розмірів.

Консистенція припухлості м’яка. При пальпації визначається флуктуація в зоні ураження. Хворий може відчувати незначне підвищення температури тіла спочатку, як прояв синдрому інтоксикації.

Бурсит має схожі симптоми із артритом, тому лікар повинен звернути увагу на те, що при першому функція порушена трохи, і тому обсяг рухів в суглобі не обмежений.

Якщо вчасно не звернутися до лікаря бурсит може набути гнійного характеру. Це в майбутньому спричинить поширення запалення на сусідні органи і тканини з виникненням флегмонозного запалення, самопочуття погіршується, температура стає 40 градусів . У такому випадку пацієнту потрібна буде термінова госпіталізація.

Діагностика і лікування

Діагноз бурсит, можна встановити на основі клінічної картини, додатково можна скористатися – пункцією синовіальної сумки.

Пункція ліктьової сумки і видалення накопиченої рідини

 

При гострому перебігу процесу проводиться консервативне лікування, у вигляді:

  1. Охолоджуючі компреси при гострому болі.
  2. Протизапальні засоби (парацетамол, ібупрофен).
  3. Мазі (диклофенак) на місце запалення.

Якщо проводилася пункція, вміст сумки потрібно відправити в лабораторію для визначення збудника та його антибіотик чутливості. На основі цих даних лікар призначає антибіотики. Якщо немає відповіді на лікування, призначаються глюкокортикоїди, що вводяться безпосередньо в порожнину сумки.

При гнійному бурситі ліктьового суглоба, лікування здійснює хірург. Проводиться пункція сумки, з видаленням вмісту, її промиванням, і введенням антибіотиків і корстикостероїдів в неї.

При хронічному бурситі ліктьового суглоба призначається оперативне лікування, для попередження рецидивування захворювання.