MedClinic > Блог > Травматологія > Викривлення хребта

 

Викривлення хребта – збільшення фізіологічних вигинів. Викривлення хребта в передній і задній частин призводить до того, що викривлення, які є фізіологічною нормою, починають ще більше випинатися, а западина між ними стає набагато більше. Види викривлень хребта:

  • кіфоз – викривлення задньої частини хребетного стовпа;
  • лордоз – викривлення передньої частини хребта;
  • сколіоз – викривлення хребта в бік.

Кіфоз

Викривлення хребта кіфоз – характеризується викривленням задньої частини хребетного стовпа. Кіфоз буває двостороннім, коли викривлення присутні не тільки ззаду хребта, але і спереду – на грудній клітці. Двосторонній кіфоз стає причиною формування переднього горба. Причини виникнення патології:

  • вроджені аномалії м’язів (м’язова слабкість);
  • важка форма рахіту, перенесена в дитячому віці;
  • неправильна постава. В даному випадку, причиною розвитку кіфозу є звичка людини сутулитися, або сидіти, згорбившись за столом, що часто спостерігається у школярів.

Якщо лікування кіфоза не провести вчасно, захворювання може призвести до дисфункції органів дихання. Лікування викривлення хребта полягає у виконанні фізіотерапевтичних процедур, спеціальної гімнастики.

Лордоз

Лордоз виникає найчастіше через вроджені патології хребта – вивихи кульшового суглоба, коли для збереження рівноваги велика частина навантаження переноситься наперед, відповідно, тіло завжди трохи відхилено назад, в попереку сильний перегин. Якщо у людини присутня зайва маса тіла, особливо присутні жирові складки на боках, лордоз може значно погіршитися.

Симптоми лордозу – біль в спині, деформації хребетного стовпа, викликані неправильним розподілом маси тіла. Лордоз практично завжди призводить до дисфункції внутрішніх органів. Найбільше від цього виду викривлення хребетного стовпа страждає шлунково-кишковий тракт.

Лікування лордозу починати необхідно з усунення першопричини захворювання. Без цього можна тільки тимчасово купувати симптоматику, але після курсу лікування хвороба знову проявиться. Консервативні методи лікування лордозу – масажі, лікувальна фізкультура, носіння спеціального медичного бандажа, щоб зняти з внутрішніх органів навантаження.

Сколіоз

Причини розвитку сколіозу відомі всім – порушення простих санітарних норм розташування тіла за партою у школярів. У 90% випадків захворювання виникає у дітей у віковій групі 5-15 років. В даний період відбувається активне зростання кісткової і хрящової тканини, а тривале сидіння за шкільною партою в неправильній позі призводить до того, що хребці розвиваються неправильно, внаслідок чого виникає бічне викривлення хребетного стовпа – сколіоз.

У дорослих сколіоз виникає через постійне навантаження на одну сторону тулуба. Даний вид викривлення хребта є професійним захворюванням скрипалів і швачок. Спровокувати сколіоз може перенесений рахіт або сильна травма хребта.

Симптоми сколіозу – випинання тулуба убік, асиметрія плечей, порушення роботи внутрішніх органів. Сколіоз призводить до постійного болю в спині, а через сильне навантаження на м’язи, людина не може довго сидіти або стояти. Консервативні методи лікування застосовуються тільки на ранніх стадіях розвитку, якщо захворювання погіршується, допоможе в лікуванні даного викривлення хребта операція.